Komeetweg 1 t/m 11 Orionstraat 2 t/m 12

industriegebouwen

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Bouwstijl
  Wederopbouw
 • Wijk
  Binckhorst
 • Bouwjaar
  1949; 1950
Registerblad 

Drie paar industriehallen, gelegen op het perceel begrensd door de Komeetweg en de Orionstraat. Gebouwd in 1949-1950 door de Gemeentelijke Woningdienst ‘s-Gravenhage in samenwerking met N.V. Schokbeton Zwijndrecht.

Serie bestaande uit drie blokken industriehallen die rug-aan-rug gekoppeld en per twee geschakeld zijn. In totaal zijn het twaalf  van oorsprong identieke hallen van 24 x 16 meter. Gevel en constructie vallen samen en zijn geheel uit geprefabriceerde schokbetonnen elementen opgebouwd. De van oorsprong in onbehandeld beton afgewerkt gevels (nu voorzien van een verflaag) hebben een wiebertjes-patroon in de gevelpanelen. De hallen worden overspannen door zogenaamde Belgische spanten. Vaak werden deze in staal uitgevoerd, maar hier is ook dit onderdeel van beton. Aan de voorzijde van de hallen, ter weerszijden van de centrale toegangsdeuren, liggen kleine kantoorruimten. Het dak bestaat uit panelen met veel voorkomende cassette-indeling en in de top van oorsprong draadglazen panelen voor het benodigde daglicht. Aan het herstel van handel en industrie werd na de oorlog hoge prioriteit gegeven. De getroffen bedrijven moesten zo snel weer aan de slag en daarvoor was huisvesting van het allergrootste belang. Met behulp van een stimuleringsprogramma van het Rijk schoot de gemeente ondernemers te hulp door deze universele industriehallen aan te bieden. De drie paar industriehallen uit 1949-1950 zijn het vroegste voorbeeld van door de gemeente gerealiseerde prefabbouw, die door Gemeentewerken ook op andere plekken in de Binckhorst zou worden toegepast.

De industriehallen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde omdat het de vroegste door de gemeente gerealiseerde prefabbouw is ten behoeve van het herstel van handel en industrie na de Tweede Wereldoorlog. Tevens van architectuurhistorische waarde als representatieve voorbeelden van goed gedetailleerde betonnen industriebouw uit de wederopbouwperiode. 

Fotograaf: Dienst Stadsontwikkeling-Grondzaken, 15462
Fotonummer: 0.64497
Fotonummer: 0.64499
Fotonummer: 0.53290
Fotonummer: 0.53289
detail betonnen kapspanten
detail: betonnen gevelplaten