Korte Poten 46, Bleijenburg 35/37

Kropholler, A.J.
    Delftse School
Registerblad

Woon-winkelhuis, gebouwd in 1920 naar ontwerp van A.J. Kropholler. Grotendeels uit baksteen opgetrokken pand, bestaande uit parterre, drie verdiepingen en een kapverdieping, dat een onregelmatig rechthoekige plattegrond beslaat. Het markant op de hoek van het Bleijenburg en Korte Poten gesitueerde pand is gebouwd voor de sigarenwinkel van de firma Hagen waarvan de naam oorspronkelijk in de ijzeren bekroning van de daknok was aangebracht. Het hoge, met leien gedekte, zadeldak wordt afgesloten door puntgevels. De parterre, waarin rondbogige omlijstingen van etalage-vensters en ingangen, is bekleed met natuursteen. Natuursteen is ook toegepast voor hoekblokken, uitkragingen en consoles. De hoektravee aan de Korte Poten is over de parterre en de eerste verdieping afgeschuind; hier bevindt zich de winkelingang. Tegen de smalle gevel aan de Korte Poten en boven de ingang naar het woonhuis aan het Bleijenburg zijn erkers op natuurstenen onderkragingen aangebracht. De laatst genoemde erker is versierd met het gebeeldhouwde koninklijk wapen en het opschrift: "Hofleverancier". Voor het rondbogige zoldervenster in de puntgevel aan de Korte Poten bevindt zich een vijfhoekig balkon op natuurstenen onderkraging. Het metselwerk bestaat uit handgevormde, rode baksteen.
In de rechter travee aan het Bleijenburg is, aansluitend op de van deuren met panelen en smeedijzeren traliewerk voorziene hoofdingang, het trappenhuis gesitueerd,-waarin spiltrappen. In de oorspronkelijke toestand bevond zich op de eerste verdieping de woning, op de tweede het "patroonskantoor" en op de derde het kantoor voor het personeel.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens zijn schoonheid, architectuur-historische, typologische en stedebouwkundige waarde. De architectuur-historischewaarde ontleent het pand aan zijn karakteristieke Krophollerarchitectuur, geïnspireerd op de historische inheemse baksteenbouwkunst , met invloed van Berlage in de toepassing van natuurstenen onderdelen op constructief belangrijke plaatsen. Typologisch is het pand van betekenis als goed bewaard gebleven specimen van een woon-winkelhuis van deze architect De stedebouwkundige waarde komt tot uiting in de markante ligging op de hoek van twee straten aan het einde van de Herengracht.