Korte Vijverberg 3

Kabinet van de Koning

Lodewijk XIV
Registerblad

Het huis Pauw, ook wel huis van Groen van Prinsteren geheten, thans kabinet der Koningin, gebouwd omstreeks 1620, in 1720 met een mezzanino verdieping verhoogd - voorgevel van baksteen met natuurstenen pilasters - lijsten en boog-blokken, bakstenen achtergevel met versierde middentravee - inwendig overvloedige decoratie met betimmeringen, stucwerk e.d. in Lodewijk XIV stijl.

NB. Sinds 30 april 2013 het kabinet van de Koning

meer weten
Het huis Pauw, thans Kabinet van de Koning dateert in oorsprong uit 1633. In 1720 liet de toenmalige eigenaar Johan van Schuylenburch het ingrijpend verbouwen naar de smaak van die tijd, vnl. Lodewijk XIV- stijl. Toen werd het pand met een mezzanino verhoogd en kreeg het zijn huidige uiterlijk; een 17e eeuwse bakstenen gevel met pilastergeleding gecombineerd met vnl. hardstenen 18e eeuwse details in Lodewijk XIV- stijl, waaronder de bewerkte ingangstravee, kroonlijst met monumentale balustrade en de hardstenen bordestrap met ijzeren hekwerk. Het pand heeft nu een souterrain, drie hoge bouwlagen en een mezzanino onder een met pannen gedekte schildkap evenwijdig aan de rooilijn. De gevel is vijf assen breed met middenrisaliet. Tijdens een restauratie in de 2e helft van de 20e eeuw zijn de 18e eeuwse vensters met kleine roedeverdeling weer teruggebracht. Gevelsteen in de voorgevel met vermelding dat Guillaume Groen van Prinsterer (1801 - 1876) en zijn vrouw hier woonden en werkten. Literatuur: VOM-reeks 1991-3: “Het Kabinet der Koningin, geschiedenis van het instituut en het huis aan de Korte Vijverberg” onder redactie van Ch. Dumas en H.P.R. Rosenberg.
Opname 2007: D. Valentijn
Linker voorkamer op de bel-etage.