Kwekerijweg 2

Klein Zwitserland

Chaletstijl
    Westbroekpark

Inleiding
Vrijstaande villa, gebouwd in chaletstijl als dienstwoning voor de opzichter van de Gemeentelijke Plantsoenendienst. Het rechterdeel van de villa dateert uit ca. 1860, het middelste deel uit 1898 en het linkerdeel uit 1908.

Omschrijving
Villa op H-vormige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder twee met pannen gedekte zadeldaken en een schilddak. Het oudste deel van de villa bezit een souterrain. De uitbreiding te linkerzijde uit 1908 is in iets eenvoudiger trant opgebouwd dan de laat 19e eeuwse onderdelen. De ver uitstekende dakvlakken worden gesteund door houten korbelen. Het dak bezit gemetselde schoorstenen, dakkapellen en pirons. De muren zijn gepleisterd met uitgespaarde bakstenen muurdelen, voorzien van houten stijlen. Aan de voor- en achtergevel van het oudste deel zijn bordessen met houten balustrades gesitueerd. Onder het bordes bevinden zich boogvormige doorgangen. In het oudste gedeelte bevinden zich vier- en zesruits stolpramen; de overige vensters bezitten uiteenlopende vormen, waaronder T- vensters met rondboog bovenlichten. De ingang is in het middendeel van de voorgevel geplaatst.

In de rechterzijgevel bevindt zich een tweede ingang, bereikbaar via een evenwijdig aan de gevel geplaatste dubbele bakstenen trap. De achtergevel bezit aan de rechterkant een houten balkon.

Waardering
Villa van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een laat 19e-eeuwse villa in chaletstijl met goed verlopen transformatieproces. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn goed bewaard. Historische waarde ontleent het pand aan het feit dat het hier de dienstwoning betreft voor de opzichter van de gemeentelijke plantsoenendienst.

Klein zwitserland
naast nr. 2