Lange Beestenmarkt 103 - 105 - 107

" 't Anker"

Registerblad

Gecombineerde woon- en bedrijfspanden uit het midden van de 19de eeuw. Witgesausde lijstgevels, elk twee traveeën breed, onder doorlopende houten kroonlijst met klossen. No. 103 heeft in de parterre een inrijdeur waarnaast de deur naar de bovenwoning; no. 105/107 bezit een goed bewaarde houten winkelpui met hardstenen sokkel en houten zuiltjes met kapitelen. Gietijzeren levensboom boven de in het midden geplaatste winkeldeur. In het fries boven de onderpui het opschrift: "Fabriek van fijne likeuren & bitterextracten". De vensters van de eerste verdieping hebben gietijzeren raamhekjes. No. 103 draagt een schilddak met de nok loodrecht op de straat; no. 105/107 heeft een schilddak met de nok evenwijdig aan de straat doorlopend over het belendende no. 109. In no. 103 op de begane-grond een 19de-eeuwse distilleerderij; in no. 105/107 een eveneens 19de-eeuwse slijterij met vaten van Kaukasisch eikenhout.

Panden van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische waarde als goed bewaard voorbeeld van 19de eeuwse woon- en bedrijfspanden. De distilleerderij en slijterij op de parterre vertegenwoordigen een zeldzame waarde als monument van bedrijf en techniek.

meer weten
Hier vestigd zich in 1842 de destillateur P.M.H.van Kleef. In de 2e helft van de 19e eeuw uitgebreid met het naastgelgen pand nr. 109. Interieur en inventaris van de 19e eeuwse destilleerderij en slijterij (o.a. vaten van Kaukasisch eikenhout) grotendeel bewaard gebleven.
detail interieur kelder