Lange Houtstraat 23 en 23a

Registerblad

Pand, van oorsprong uit de 17de of 18de eeuw, ter breedte van vier vensterassen en bestaande uit drie bouwlagen met dwars schilddak waarin een dakkapel. De harmonische lijstgevel dateert in de huidige vorm uit het derde kwart van de 19de eeuw. Tussen de verdiepingen een geprofileerde waterlijst; onder de krachtig geprofileerde kroonlijst eenvoudige consoles. De vensters bezitten geprofileerde, houten omlijstingen en hebben acht- en zesruits stolpramen, alsmede gietijzeren raamhekjes. Rijk gedetailleerde winkelpui met gecanneleerde pilasters, voorzien van Corinthische kapitelen, gietijzeren zuiltjes en een kroonlijst, gedragen door paarsgewijs geplaatste voluutconsoles met bladmotieven.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een 17de- of 18de-eeuws huis met waardevolle 19de-eeuwse wijzigingen.