Lange Houtstraat 25

Registerblad

In oorsprong 17de-eeuws huis met een gecementeerde lijstgevel van karakter eerste helft van de 19de eeuw. Het pand bestaat uit een voorhuis en een aanvankelijk lager achterhuis met insteekverdieping. In het achterhuis en in de voorkamer op de tweede verdieping nog zichtbare balkenzolderingen uit de bouwtijd. Voorts een gedeelte van de 17de-eeuwse spiltrap van eikenhout, alsmede paneeldeuren en een tweetal Empireschoorsteenmantels die dateren uit de periode van de 19de-eeuwse verbouwing. De kapconstructie bestaat uit een dwars zadeldak aan de voorzijde, waarachter twee parallel lopende zadeldaken aansluiten, rustend op drie gemeenschappelijke jukken met korbelen en zolderbalken. De winkelpui heeft een fraai gedetailleerd hoofdgesteld en pilasters met panelen, rustend op hardstenen neuten. Links een eikenhouten voordeur met panelen, bestaande uit een boven- en onderdeur, voorzien van een koperen slot.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuur-historische waarde als voorbeeld van een in de 19de eeuw getransformeerd, oorspronkelijk in de 17de-eeuw gebouwd, woonhuis met tal van authentieke, ambachtelijke details.

achtergevel
achtergevel