Lange Houtstraat 9

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Bouwstijl
  Art Nouveau Eclecticisme
 • Wijk
  Centrum
 • Bouwjaar
  18e eeuw
Registerblad 

18de-eeuws pand ter breedte van vijf en ter diepte van vier vensterassen, bestaande uit parterre, twee verdiepingen en omlopend schilddak. De lijstgevels zijn in hun huidige vorm uit het derde kwart van de19de eeuw. In de voorgevel heeft het venster in de middenas op de verdieping een kroonlijst op consoles. De kroonlijst wordt gedragen door consoles in neo-Lodewijk XIV stijl en heeft panelen met vensters in het fries. Tussen de verdiepingen een waterlijst. De natuurstenen winkelpui vertoont Art Nouveau vormen en heeft deuren in dezelfde stijl.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in oorsprong 18de-eeuws patriciërhuis dat in latere jaren een verantwoord transformatieproces onderging.
 

meer weten 
Pand ter breedte van vijf en ter diepte van vier vensterassen, welke bestaat uit parterre, twee verdiepingen en omlopend schilddak. De lijstgevels zijn in hun huidige vorm uit het derde kwart van de 19e eeuw. In de voorgevel heeft het venster in de middenas op de verdieping een kroonlijst op consoles. De kroonlijst wordt gedragen door consoles in neo-Lodewijk XIV stijl en heeft panelen met vensters in het fries. Tussen de verdiepingen een waterlijst. De natuurstenen winkelpui uit 1906 vertoont Art Nouveau vormen en heeft deuren in dezelfde stijl. Op de begane grond waren in de gevel aan de Casuariestraat in 1926 twee brede étalege-vensters ingebracht. Deze zijn in 1992 weer vervangen door smallere vensters met negentiende eeuwse detaillering.
Lange Houtstraat 9
Lange Houtstraat 9 hoek Casuariestraat
Zijgevel (Casuariestraat)