Lange Poten 21 t/m 21c

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Architect
  Duynstee, J.
 • Bouwstijl
  Art Deco
 • Wijk
  Centrum
 • Bouwjaar
  1921
Registerblad 

Winkel-woonpand bestaande uit twee negentiende eeuwse panden die zijn samengevoegd en voorzien van een voorgevel in Art Deco-stijl naar ontwerp uit 1921 van de architect Jos Duynstee.

De Lange Poten is als sinds de zestiende eeuw een straat waar bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Rond 1850 doet het winkelconcept zoals wij dat nu kennen haar intrede en worden veel woonhuis- en bedrijfspuien in de bestaande bebouwing vervangen door winkelpuien. De voortschrijdende cityvorming van de binnenstad en daarmee het alsmaar belangrijker worden van de winkelfunctie voor de Lange Poten zorgt ervoor dat vanaf 1875 een groot aantal van de oude panden wordt vervangen. De nieuwe winkel-woonpanden panden zijn vaak breder en laten de rijke schakering zien van de snel opvolgende architectuurstijlen vanaf 1875 tot aan het Interbellum. Lange Poten 21 is een goede representant van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1875 die niet is afgebroken maar werd samengevoegd en voorzien van een nieuw uiterlijk. De huidige gevel uit 1921 is een bekleding van kunstzandsteen. Het ontwerp van de architect Jos Duynstee is uitgevoerd in de in die periode populaire Art Deco stijl. Opvallend zijn de rijk gedetailleerde glas-in-lood ramen op de eerste en tweede verdieping. De winkelpuien zijn in loop der decennia meerdere malen vernieuwd.

Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1875 met een goed verlopen transformatieproces toen de winkelfunctie hier aan intrede deed . De voorgevel is tevens van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de Art Deco stijl.

NB. Doel van bescherming van dit object is bij te dragen aan behoud van de historische identiteit van de Lange Poten. De bescherming betreft hier dientengevolge een zogenaamde “vanwege bescherming” waarbij de te beschermen monumentale waarde is beperkt tot de voorgevel met uitzondering van de moderne invulling op de begane grond