Lange Vijverberg 8

Huis Schuylenburch

Marot, D.
    Lodewijk XIV
Registerblad

Het zgn. Huis Schuylenburch, in 1715 gebouwd door Daniel Marot; zeer belangrijke interieurs in de trant van dezelfde architect.

meer weten
Pand in Lodewijk XIV- stijl welke bestaat uit souterrain, twee hoge bouwlagen en een lagere derde bouwlaag onder kap. De monumentale met zandsteen beklede voorgevel is 7 assen breed, waarvan de middelste drie licht risalerend zijn uitgevoerd. De centraal gesitueerde ingangstravee is rijk geornamenteerd met Lodewijk XIV- motieven. Boven de ingang is een balkon met ijzeren hekwerk. Boven de kroonlijst wordt de gevel beindigd met een natuurstenen open balustrade, in het midden voorzien van een rijk gebeeldhouwd fronton en op de hoeken siervazen. De schuifvensters met kleine roedeverdeling in 18e eeuwse trant zijn bij een 20e eeuwse restauratie aangebracht. In de 19e eeuw waren Empire-vensters geplaatst. Gebouwd naar ontwerp van Daniel Marot in opdracht van Cornelis van Schuylenburch. Felix du Sart had de leiding bij de uitvoering van de bouwwerkzaamheden.
De grote salon op de verdieping.
Opname gemaakt in de loop van 2007/ 2008 voor de VOM-reeks