Lange Voorhout

dubbelbank

Registerblad

Drie zitbanken van het type dubbelbank uit de tweede helft van de negentiende eeuw bestaande uit een gietijzeren draagstel waarop planken zijn bevestigd voor het zitgedeelte en de rugleuning. De rijk geornamenteerde poten zijn gegoten door ijzergieterij De Prins van Oranje die de bank als tuinbank in haar catalogus had opgenomen. Het is een typisch negentiende-eeuwse bank waarin de hang naar overdadige vormgeving duidelijk tot uitdrukking komt. De dubbelbank werd vroeger ook wel luizenbank genoemd. Men zit op deze bank namelijk met de rug naar elkaar toe zodat de luizen gemakkelijk konden overspringen. De dubbelbanken waren vroeger over de gehele stad verspreid. Nu zijn er nog maar vijf over: drie op het Lange Voorhout en twee op het Nassauplein.

Zitbanken van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwe ge de cultuurhistorische waarde als goed vormgegeven laat negentiende eeuws straatmeubilair. Zeldzaamheidswaarde bezit ten de banken vanwege het feit dat er nog slechts vijf in het stadsbeeld bewaard zijn gebleven

bank nr. 1
overzicht banken Lange Voorhout