Lange Voorhout 34 en 36

Huis Huguetan

Marot, D. Swart, P. de
    Lodewijk XIV
Registerblad

Koninklijke Bibliotheek, eertijds Huis Huguetan, middenpartij gebouwd in 1734-'36 naar plannen van Daniel Marot; de hoekrisalieten toegevoegd in 1761 door Pieter de Swart. Zeer rijke natuurstenen voorgevel - weelderige interieurs.

meer weten
Monumentaal pand, van oorsprong uit 1734-1736, bestaande uit souterrain en drie bouwlagen onder een met pannen gedekte kap met de nok evenwijdig aan de straat. Het oorspronkelijke huis naar ontwerp van Daniel Marot was vijf traveeen breed. In 1760 is het pand ingrijpend vernieuwd en uitgebreid naar ontwerp van Pieter de Swart. Toen zijn ter weerszijde van het oorspronkelijke pand twee traveeen aangebouwd, waarmee het in totaal 9 traveeen breed is geworden. De rijke Lodewijk XIV voorgevel is met natuursteen bekleed. Met name de ingangstravee in het midden heeft rijk beeldhouwwerk en sieromlijstingen. Boven de kroonlijst is een natuurstenen balustrade met siervazen en een rijk gebeeldhouwd kuifstuk ter hoogt van de middentravee. Het beeldhouwwerk en het ontwerp van de middenrisaliet van de voorgevel zijn van de hand van J.P. Baurscheit.
marot huis huguetan
detail  nr. 34