Lange Voorhout 6

Pageshuis

Hollandse Renaissance

Pand met vroeg 17e eeuwse trapgevel met natuurstenen deuromlijsting.

meer weten
Het pand Lange Voorhout 6 staat op het terrein van het voormalige klooster van de Dominicanen. Op deze plek stond een kloostergebouw, dat vermoedelijk in gebruik was als zomerrefter. Na de reformatie werd het klooster herbestemd tot geschutsgieterij, arsenaal en kruitmagazijn. In 1617 werd het kerkgebouw ingericht voor de hervormde eredienst. In 1665 werd de geschutsgieterij uit het koor van de kloosterkerk verplaatst naar een nieuwbouw aan het Smidswater. De resterende gebouwen van het klooster bleven in gebruik als kruitmagazijn. Het pand Lange Voorhout 6 is omstreeks 1610 gebouwd ten behoeve van de huisvesting van de meester-geschutsgieter. De Staten van Holland waren bouwheer en eigenaar. Het tweelaags pand had aan de voorzijde een trapgevel in een rijke renaissancestijl, die in hoofdlijnen ongewijzigd bewaard is gebleven. Twee reliëfs met de gezichten van de oorlogsgod Mars en zijn vrouwelijk tegenhanger Bellona verwezen naar de oorspronkelijke functie van het huis. In 1621 werd het naastgelegen poortgebouw opgericht, die de toegang vormde van de geschutsgieterij in het koor van de kloosterkerk In de 18e en 19e eeuw in gebruik als pageshuis voor de huisvesting en opleiding van pages van prins Willem IV, V en koning Willem I en II
Pageshuis
zijgevel