Loosduinse Hoofdstraat 6

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Architect
  Margry, E.J.
 • Bouwstijl
  Neo-Gotiek
 • Wijk
  Loosduinen
 • Bouwjaar
  1880-1881
Registerblad 

Pastorie van de kerk van O.L.Vrouw Hemelvaart, gebouwd in 1880-1881 naar ontwerp van Everardus Johannus (Evert) Margry in een stijl die refereert aan zowel de gotiek als de renaissance.

Het in sobere baksteenvormen opgetrokken, rechthoekige gebouw telt twee bouwlagen met een Mansardekap en is zeven traveeen breed. De middenpartij is naar voren uitgebouwd en wordt bekroond door een puntgevel met natuurstenen hoekmarkeringen en kruisbloem. De gewijzigde entree bevindt zich rechts naast de middenpartij . De vensters bezitten segmentvormige ontlastingsbogen met metselmozaïek in de boogvelden. In de puntgevel van de middenpartij een keperboogvormig beeindigd zoldervenster. Onder de gootlijst en onder de geveltop van de middenpartij zijn baksteenfriezen aangebracht.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de artchitectuurhistorische en typologische waarde. Architectuurhistorisch is het van belang als voorbeeld van eenvoudige baksteenarchitectuur uit het einde van de 19de eeuw in zowel op de gotiek als de renaissance geinspireerde stijl. Typologische waarde bezit het pand als voorbeeld van een 19de-eeuwse pastorie.