Monsterseweg 162

Neo-Gotiek
    Kijkduin en Ockenburgh
Registerblad

Voormalig boswachtershuis in neogotische stijl uit 1848, dat behoort bij het landgoed "Van Leyden-hof", dat vroeger toebehoorde aan de familie Van Leyden en toen genaamd was "De Bremhof". Het rechthoekige pandje telt een bouwlaag met een overhuivend zadeldak dat met riet is gedekt en een met pannen beschermde nokvorst bezit. Het pand is opgetrokken uit geelkleurige baksteen in kruisverband. In de gevels spitsboogvensters met houten omlijstingen waarin stolpramen en rollagen onder de vensterbanken, In een baksteen in de voorgevel is vermeld: "AH/1848". Tegen de achtergevel bevindt zich een rechthoekige aanbouw.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuurhistorische en geschiedkundige waarde. Architectuurhistorisch is het gebouwtje van belang als voorbeeld van vroege neogotiek zoals op buitenplaatsen in de onderhavige periode vaak werd toegepast. Geschiedkundige betekenis bezit het pand als overblijfsel van een historische buitenplaats

meer weten
Dit boswachtershuis behoorde bij een landgoed, waarvan het huis in de tweede wereldoorlog vernietigd is.