Motorwagen 57

Gebouwd in 1923 door Linke Hoffmann Werke te Köln-Ehrenfeld.

Technische gegevens:
Motoren: 2 Siemens Schuckert Werke (s.s.w.) van elk 50KW; gewicht: 27 ton; lengte: 14 m; zitplaatsen: 30; staanplaatsen: 58.

De motorwagens uit de serie HTM 51-80 deden dienst op de intercommunale lijnen naar Wassenaar/Leiden, Delft en Voorburg.
Het motorrijtuig is uitgerust met 2 van de 4 veeltrappige S.S.W. rij- sohakelkasten, welke in 1940 als proef in een tweetal rijtuigen van deze serie werden ingebouwd. Deze zgn. snelschakelaars waren speciaal geconstrueerd voor motorrijtuigen met groot motorvermogen en met een hoge voedingsspanning (1200v).
De motorrijtuigen van deze serie waren voorts voorzien van een half automatische omschakelinrichting voor verlichting en verwarming ten behoeve van het rijden op het stadstraject (600v voedingsspanning) én het buitenlijntrajeot (1200v voedingsspanning).
Deze motorwagen deed dienst tot 1965.

Tramrijtuig, van belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn bete kenis als roerend monument van bedrijf en techniek; bevindt zich in de remise Lijsterbesstraat 2, 's-Gravenhage.