Nassauplein 62 t/m 76 / Javastraat 72

Registerblad

Monumentaal hoekpand in eclectische neorenaissancestijl uit de jaren tachtig van de 19de eeuw. Het herenhuis bestaat uit een lage parterre, belétage en verdieping met kapverdieping in het Mansardedak. Het pand is drie vensterassen breed en vier assen diep. De hoektravee bezit een afgerond gevelbeloop.

De gevels vertonen een rijke decoratie met een gebosseerd hardstenen bekleding van de lage parterre, een waterlijst met ornament tussen belétage en verdieping, geblokte pilasters tegen de belétage, pilasters met paneelversiering in de schachten tegen de verdieping en een hoofdgestel met panelen in het Fries en voluutconsoles onder de kroonlijst. De ingang (Javastraat 72) heeft een vleugeldeur uit de bouwtijd met panelen en decoratieve roosters. De belétage bezit rondboogvensters, de verdieping heeft vensters met geknikte bogen. De vensters zijn voorzien van geblokte omlijstingen en sluitstenen. Voor de parterre- en belétagevensters bevinden zich gietijzeren raamhekjes.

De gevel aan de Javastraat heeft een attiekvormige, gemetselde dakkapel. Aan de zijde van het Nassauplein zijn in het dak oeil-de.-boeufs aangebracht. Tegen de achtergevel bevindt zich een half-rond uitgebouwde traptoren met rondboogvensters. Hiernaast houten veranda's tegen belétage en verdieping.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbèpalende situering op de hoek van het Nassauplein en de Javastraat.

volledig adres: Javastraat 72 - Nassauplein 62 t/m 76
Nassauplein 62-76/hoek Javastraat 72