Nieuwe Parklaan 76

Villa Windekind

Roosenburg, D.
    Zakelijk Expressionisme
    Westbroekpark

Inleiding
Vrijstaande villa uit 1927-1928, genaamd Windekind en gebouwd in opdracht van Francois van 't Sant naar ontwerp van architect D. Roosenburg in zakelijk-expresionistische bouwstijl met invloeden van de contemporaine Scandinavische architectuur en de Nieuwe Haagse School.

Omschrijving
Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een lage begane grond en twee verdiepingen onder een sterk overstekend zadeldak met leidekking. De villa is gebouwd op een smal kavel op de naar het Westbroekpark aflopende helling van een duinrug. Aan de achterzijde is daardoor ruimte ontstaan voor een souterrain.
De gevels zijn van baksteen. De ramen zijn van staal met een kleine roedeverdeling.
De voorgevel is vertikaal geleed door gemetselde muurdammen, waartussen de vensters van de eerste verdieping en muurvlakken met siermetselwerk. De begane grond bevat verder een uitgebouwde garage met daarop een dakterras. Op de borstwering is de naam windekind in open smeedijzeren letters aangebracht en voorzien van consoles in siersmeedwerk. In de rechterzijgevel bevinden zich onder meer drie smalle vensters, behorend bij de hal op de eerste verdieping, die van elkaar gescheiden worden door uitstekende muurdammen op natuurstenen consoles. Onder deze vensters bevindt zich een zij-ingang, met daarboven een sierlantaarn. Tegen het achterste deel van deze gevel is een terras aangelegd met gemetselde borstwering, toegankelijk vanuit de tuin door een smeedijzeren poortje.
Tegen de linkerzijgevel is het trappenhuis uitgebouwd, gedekt door een overhuivend schilddak, waarvan de nok het hoofddak doorsnijdt. Het trappenhuis is voorzien van twee reeksen uitgemetselde smalle vensters, rustend op getrapte bakstenen consoles. De toegangsdeur met getoogd paneel bevindt zich in een gesloten portiek met stalen deur en ramen tegen de voorgevel van het trappenhuis.

Aan de achterzijde bevindt zich een rechthoekige erkeruitbouw over souterrain, begane grond en verdieping. Hierboven is een dakterras met smeedijzeren balustrade.
Grotendeels in de oorspronkelijke toestand bewaard interieur met onder meer hal en trappenhuis in schoonmetselwerk uitgevoerd, voorzien van smeedijzeren trapleuningen.
In de tuin staat aan de waterzijde een bakstenen tuinhuis met een overstekende kap die een verkleinde versie van de kap op de villa is. De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren tuinhek op gemetselde voet, voorzien van gemetselde hekpijlers.

Waardering
Villa met bijbehorend tuinhuis en tuinhek van architectuur- historische waarde als representatief voorbeeld van zakelijk- expressionistische villa-architectuur uit het interbellum; hoofdvorm, materiaalgebruik en detailleringen zijn in- en uitwendig gaaf bewaard. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige ligging op de glooiing van de duinrug naar het Westbroekpark.

Achtergevel met tuinhuisje.