Nieuwe Schoolstraat 10

Registerblad

Woonhuis in sobere eclectische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het pand bestaat uit een lage parterre, belétage, verdieping en schilddak met de nok loodrecht op de straat. De breedte bedraagt drie vensterassen waarvan de rechter de ingang bevat. Hardstenen plint, geblokt gepleisterde parterre, voor het overige baksteen. De gevel wordt tussen de verdiepingen gemarkeerd door cordonlijsten en heeft onder de vensters van de belétage een geprofileerde waterlijst. Eenvoudig houten hoofdgestel. Deur en vensters zijn licht getoogd; de deur heeft panelen. In het schilddak een moderne, brede dakkapel.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de goede verhoudingen en detaillering en alszodanig van architectuur-historische waarde. Als voorbeeld van betrekkelijk versoberde 19de- eeuwse woonhuisarchitectuur voor de hogere middenklasse, tevens van typologische waarde.
Het pand heeft een toegevoegde waarde als onderdeel van een harmonisch 19de-eeuws ensemble.

v.l.n.r. Nieuwe Schoolstraat 4 t/m 10