Nieuwe Schoolstraat 2a

Registerblad

Woonhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw met rijk geornamenteerde lijstgevel in eclectische stijl. Het pand bestaat uit begane-grond, hoge verdieping en schilddak met de nok loodrecht op de straat. Breedte: drie vensterassen, waarvan de rechter de ingang bevat.

De gepleisterde gevel heeft een versiering met pilasters waarvan die tegen de parterre stucwerkkapitelen met 19de eeuws ornament hebben en die tegen de verdieping kapitelen bezitten, die een 19de-eeuwse variant van de Composiete orde te zien geven. Plint met panelen, fors hoofdgestel tussen parterre en verdieping, afsluitend hoofdgestel met versierde dubbele voluutconsoles, panelen in het fries en modillons onder de kroonlijst. De parterrevensters hebben geprofileerde en getoogde omlijstingen; de verdiepingsvensters zijn flauw getoogd en bezitten kuifstukken. Dakkapel met gekornist hoofdgestel.

Woonhuis, dat kunsthistorisch van belang is als rijk en goed gedetailleerd specimen van het eclecticisme. In het harmonische 19de-eeuwse straatbeeld heeft het pand bovendien waarde als ensemblemonument.