Nieuwe Schoolstraat 4

Registerblad

Woonhuis in sobere eclectische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het pand bestaat uit een lage parterre, belétage, verdieping en schilddak met de nok loodrecht op de straat De breedte bedraagt drie vensterassen waarvan in de linker de ingang is opgenomen. Hardstenen plint, geblokte bepleistering tegen de parterre. Voor het overige is de baksteen in het zicht gelaten; de gevel wordt tussen de verdiepingen gemarkeerd door cordonlijsten en onder de vensters van de belétage, een geprofileerde waterlijst. De gevel wordt afgesloten door een houten hoofdgestel. Vleugeldeur met panelen; in de parterre vierruits- en voor het overige zesruitsschuiframen.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de goede verhoudingen en detaillering en alszodanig van architectuur-historische waarde. Als voorbeeld van betrekkelijk versoberde 19de-eeuwse woonhuisarchitectuur voor de hogere middenklasse, tevens van typologische waarde.
Het pand heeft een toegevoegde waarde als onderdeel van een harmonisch 19de-eeuws ensemble.

v.l.n.r. Nieuwe Schoolstraat 4 t/m 10