Nobelstraat 21 en 23

Hoek, Z. Wouters, J.Th.
Registerblad

Twee in oorsprong vermoedelijk 18de eeuwse panden die in 1911 hun 19de eeuwse gevels verloren en werden samengetrokken. In dat jaar ontwierpen de architecten Z. Hoek en J.Th. Wouters de huidige gevel die vrijwel niet van een oorspronkelijke laat-achttiende eeuwse gevel te onderscheiden is. Pand ter breedte van zes vensterassen en bestaande uit parterre en twee verdiepingen. Risalerende hoektraveeön met elk twee Lodewijk XVI- consoles in het verkropte hoofdgestel. Gevel met natuurstenen plint en doorlopende waterlijst onder de vensters van de parterre; op de parterre en de 1e verdieping twintigruitsschuiframen en op de 2e verdieping zestien- ruitsschuiframen; natuurstenen dorpels onder de raamkozijnen; nr. 21: deur met bovenlicht (achtruits) in omlijsting onder hoofdgestel; nr. 23: dubbele deuren met getoogde deurkalf en achtruitsbovenlicht en houten omlijsting met lonische pilasters engetoogde afdekking boven wapenschild; twee getoogde dakkapellen.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn architectuur-historische waarde.

meer weten
Van 1850 tot 1911 functioneerde het als kosterij en pastorie van de achtergelegen vm. Gereformeerde Kerk uit 1850. In 1911 werd het pand verkocht aan de Vereniging voor Geld- en Effectenhandel, die verm. ook de opdrachtgeefster voor de verbouwing is geweest.