Noordeinde 136 en 136a

Kromhout, Czn.
    Expressionisme
Registerblad

Pand uit 1911 (jaartal op gevelstenen) bestaande uit parterre en twee verdiepingen plus zolderverdieping. Symmetrisch opgebouwde gevel in ex- pressionistische trant waarin natuursteen en gele en rode baksteen zijn verwerkt. Hoog met leien bedekt schilddak, voorzien van een nokruiter. Op de eerste verdieping balkon met smeedijzeren hekwerk; op de tweede verdieping een erker op een brede natuurstenen console; gootlijst doorbroken t.b.v. een zolderverdieping met jalkon en smeedijzeren hek; parterre: etalage met aan weerszijden deuren uit de bouwtijd; bijzonder fraaie uitwerking in natuursteen van de omlijsting der bovenlichten. Het gevelbeeld is bijzonder authentiek bewaard tot en met de kleuren van het houtwerk: bruin-rood voor goot en kozijnen , geel-oker voor de ramen. Architect: Kromhout CZN.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische waarde.

schoorsteen