Noordeinde 140 achter

tuinkoepel "Fagel"

Marot, D.
    Lodewijk XIV
Registerblad

In de tuin achter nr 140 een tuinkoepel met uitzonderlijk rijk interieur naar ontwerp van Daniel Marot en uitgevoerd door M.Terwesten (1708).

meer weten
Tuinkoepel uit 1701 naar ontwerp van Daniel Marot van een bouwlaag onder een met pannen gedekt en afgeknot schilddak. Aansluitend is nog een twee assen breed deel van de vm. galerij, die de koepel met Noordeinde 140 verbind, bewaard gebleven. De koepel is van buiten uiterst sober gehouden met eenvoudige bakstenen gevels, waarin schuifvensters met kleine roedeverdeling zijn aangebracht. Het pand is in 1968 grondig gerestaureerd. In het interieur bevinden zich vele schilderijen, en combinaties van stuc en schilderijen (drie-dimenssionaal), waaronder de vier seizoenen, symbolen van de vier werelddelen en zijn uitgevoerd door Matheus Terwesten. De guirlandes rondom het plafond zijn van de hand van Caspar Pedro Verbruggen, een bloemenschilder uit Den Haag.
Portret Francois Fagel.