Noordeinde 148

Schaik, A.J. van
Registerblad

Winkel-woonhuis met rijk gedetailleerde, hoge trapgevel in neo-renaissancestijl. Het pand is gebouwd in 1912 naar het ontwerp van de Utrechtse architect A.J, van Schaik, in opdracht van de antiquair Jac. Hageraats. Het telt drie vensterassen en bestaat uit parterre, twee verdiepingen en een zolderverdieping in het met pannen gedekte zadeldak.

De gevel is in baksteen uitgevoerd, met toepassing van natuurstenen sierelementen. De weelderig vormgegeven, hardstenen winkelpui wordt geleed door Jonische pilasters met gecanneleerde en gebosseerde schachten, die een hoofgdgestel met krachtig geprofileerde kroonlijst dragen. De etalageramen en de in de middenas geplaatste houten voordeur uit de bouwtijd zijn gevat binnen geprofileerde rondboogomlijstingen met blokken en mascarons. Boven de deuromlij sting bevindt zich een cartouche, waarin het gebeeldhouwde opschrift: "In t verleden ligt het heden, in het nu wat worden zal ", het devies van de antiquair die het pand liet bouwen. Op de kroonlijst in het midden een gebeeldhouwde voorstelling van St. Joris, de draak bevechtende, en aan weerszijden schilddragende leeuwen met op de schilden: "anno" en "1912".

Boven de kroonlijst een breed fries met metselmozaiek en natuurstenen versieringen. Hierboven wordt de door natuurstenen waterlijsten gelede bakstenen gevel verlevendigd door hardstenen banden. De venster van de beide verdiepingen bezitten houten kruiskozijnen mmet glas-in-lood en ontlastingsbogen die hardstenen aanzetblokken en mascaronsluitstenen vertonen. In de boogtrommels bevindt zich metselmozaiek.

Het rechte deel van de gevel wordt afgesloten door een gotiserend boogfries. De zolderverdieping bezit een als driedelige loggia uitgevoerd venster met rondbogen en twee romaans aandoende natuurstenen zuiltjes. Als bekroning van de gevel fungeert een gebeeldhouwde leeuw met eveneens gebeeldhouwd wapenschild. Boven de loggia is een rijk geornamenteerde, smeedijzeren hijsbalk aangebracht. De gevel bezit voorts talrijke smeedijzeren sierankers. Aan weerszijden van de winkelpui rnuurlantaarns op gedecoreerde smeedijzeren armen. De deur links in de vestibule is in Berlagiaanse stijl uitgevoerd.

Het interieur bevat onder meer op de eerste verdieping twee kamers met neorenaissance betimmeringen De achterkamer bezit bovendien een schouw met natuurstenen mantel en een boezem waarop een schoorsteenstuk. Voorts een geschilderd plafondstuk. Dit alles uit de bouwtijd van het pand.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuurhistorische waarde als laat en met veel zorg gedetailleerd specimen van de neorenaissancestijl. In het harmonische, goed bewaard gebleven historische straatbeeld bezit het pand bovendien een beeldbepalende functie.