Noordeinde 164 en 164a

Registerblad

18de-eeuws pand, bestaande uit drie bouwlagen zonder kap en met een breedte van drie vensterassen. De geblokte gepleisterde lijstgevel heeft een 19de-eeuws karakter: vensters met geprofileerde houten omlijstingen, maar met hardstenen dorpels uit de 18de eeuw. Art Nouveau winkelpui uit ca. 1900. De hoekpenanten hebben sierpatronen in hardsteen en zandsteen gebeeldhouwd en de glaspui is gevat in een houten omlijsting. Winkelpui gesigneerd: "Karel Meijer en H.E.M. Rademaker architecten"  Links een portiek met kleurig tegeltableau, gesigneerd "Holland" Utrecht. Deur naar het woonhuis (164) met siertraliewerk en koperwerk in Art Nouveau; winkeldeur eenvoudiger in dezelfde trant. In het achterste deel van de winkel wordt de zoldering gedragen door rijk versierde, gietijzeren zuiltjes. De achterkamer van het voorhuis heeft een stucplafond in neorococostijl. Het achterhuis, van het voorhuis door een plaatsje gescheiden, heeft in de gepleisterde voorgevel een venster met 56-ruiteschuifraam. In dit achterhuis een gaaf bewaarde 18de-eeuwse keuken met pomp, aanrecht, kasten en betimmering, alsmede tegelbekleding. Tuinkamer met Empireplafond en -schoorsteenmantel. Gewijzigde, 18de-eeuwse achtergevel. Achter het pand een tuin met oud geboomte.

Het 18de-eeuwse pand met zijn historische interieurs uit de 18de en 19de eeuw, alsmede de Art Nouveau details van de onderpui, bezit een aanzienlijke architectuur-historische waarde en is derhalve van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage.

tegeltableaux voorhal
Entreedeur