Noordeinde 198 en 198a

Registerblad

In oorsprong 17de-eeuws pand, bestaande uit drie bouwlagen met zadeldak. Breedte twee vensterassen. Lijstgevel van 18de-19de-eeuws karakter, hoger opgetrokken voor de kap. Winkelpui uit ca. 1880 met gecanneleerde pilasters, voorzien van composiete kapitelen. De gepleisterde zijgevel heeft een geprofileerde houten gootlijst en vensters met negen- en zesruitsschuiframen in geprofileerde omlijstingen. Het achterhuis bezit een dakkapel.
Met de panden Noordeinde 200, 200a, 200b en 200c vormt dit huis een van oorsprong 17de-eeuws complex aan weerszijden van een op het Noordeinde uitkomend zijstraatje.

Pand, onderdeel van een van de inmiddels zeldzaam aanwijsbare vroege bebouwingsfasen aan het Noordeinde, van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuur-historische waarde.

meer weten
Ook op grond van de bouwhistorische verkenning kan het pand in de eerste helft van de 17de eeuw worden gedateerd.
deel zijgevel