Noordeinde 66

Lodewijk XV
Registerblad

Pand met brede bakstenen gevel uit 1757 met versierde ingangspartij en kuifstuk. Trap en interieurs in Lodewijk XV en Empire stijl

meer weten
Pand uit 1757 bestaande uit kelder, twee hoge bouwlagen en een gedrukte derde bouwlaag onder een met pannen gedekte kap, vijf vensterassen breed. De bakstenen voorgevel heeft een houten kroonlijst met consoles in de stijl van Lodewijk XV. De centraal gesitueerde, risalerende ingangstravee is eveneens rijk in deze stijl gedecoreerd: de risaliet wordt beeindigd door een kuifstuk. De vensters op de 1e en 2e verdieping zijn Emipre schuifvensters. Onderstaande gegevens van de RVD: Het pand Noordeinde 66 dateert, zoals de gevelsteen aangeeft, uit 1757. Het is gebouwd op de fundamenten van een woning uit de 16e of begin 17e eeuw. Die oude woning werd destijds door Willem Robbert Schieffel op een veiling voor 7100 gulden als belegging gekocht. Hij liet het huidige Noordeinde 66 op de plek van het oude pand bouwen. De familie Schieffel verhuurde het pand aan personen die betrokken waren bij het landsbestuur. Mr. Willem Frederik baron Roƫll, minister van Binnenlandse Zaken onder Koning Lodewijk Napoleon, was de laatste huurder. In 1808 verkocht Schieffel het pand weer. Het wisselde tot 1898 verschillende keren van eigenaar.