Noordeinde 85

Registerblad

Pand uit de eerste helft van de 19de eeuw op de hoek van de Oranjestraat. Het huis telt vier bouwlagen en een schilddak, is drie vensterassen breed en heeft een diepte van negen vensterassen. De lijstgevel aan de voorzijde dateert in de huidige vorm uit het derde kwart van de 19de eeuw, is opgetrokken in baksteen met cordonlijsten, geprofileerde houten vensteromlijstingen en een houten kroonlijst op klossen. De vensters van de tweede verdieping bezitten gietijzeren raamhekjes. De winkelpui dateert uit het eerste kwart van de twintigste eeuw. In de langgerekte zijgevel vensters met zesruitsschuiframen.
Oranjestraat 2 bevat een in Empirestijl gesneden vleugeldeur in eenvoudige omlijsting. In het in de recente tijd gemoderniseerde interieur is een asymmetrisch opgezette, monumentale trap met houten leuningen uit het eerste kwart van de twintigste eeuw bewaard gebleven.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente s-Gravenhage vanwege de architectuur-historische waarde. Het pand bezit als toegevoegde waarde een belangrijke stedebouwkundige functie op de hoek Noordeinde-Oranjestraat.

voorgevel Noordeinde 85