Noordeinde 96 en 96a

Marishuis

Duynstee, J.
    Um 1800-bewegung

Inleiding.
Winkelpand genaamd het Marishuis met bijbehorende ateliers uit 1916 in de stijl van de "Um-1800 Bewegung" ontworpen door de architect J. Duynstee. De voorgevel is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing.

Omschrijving.: Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit kelder en drie bouwlagen. Hoewel het pand van oorsprong 17e eeuws is, werd het in 1916 dermate ingrijpend verbouwd dat van de oude structuur vrijwel niets meer is bewaard gebleven. De met natuursteen beklede voorgevel bezit ornamentiek in de stijl van de "Um-1800 Bewegung". De gevel heeft een tympaanvormige beƫindiging en bezit een houten erkeruitbouw tegen de 1e verdieping. De meerhoekige bovenlichten van de balkondeuren op de 2e verdieping en de eveneens meerhoekige vensters zijn voorzien van glas-in-lood. De authentieke winkelpui heeft bovenlichten met kleine roedenverdeling. De natuurstenen pilasters aan weerszijden bezitten een gestileerd medaillon, omgeven door een gestileerde guirlande. Daarboven een fors reliƫf in natuursteen van een pelikaan. In de penant is de signering van de architect aangebracht. Een kwartrond gebogen etalageraam vormt de overgang van winkel naar de ingang in het portiek. De rechterzijde van het portiek is bekleed met geglazuurde tegels. Het eveneens door J. Duynstee ontworpen winkelinterieur, geinspireerd op de Lodewijk XVI-stijl is deels bewaard gebleven. De oorspronkelijk in het pand gevestigde kunsthandel D. Sala en Zonen, verkocht veel werk van de Haagse School schilders de gebroeders Jacob, Matthijs en Willem Maris. In 1944 werden in opdracht van deze kunsthandel drie natuurstenen portretrelief van de gebroeders Maris in de voorgevel aangebracht. De reliefs zijn vervaardigd door J. Altorf.

Waardering.
Pand van cultuurhistorisch belang vanwege de hieraan verbonden herinnering aan de Haagse School schilders Jacob, Matthijs en Willem Maris. Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een winkel met bijbehorende ateliers in de historiserende stijl van de "Um 1800-Bewegung". Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf.

marishuis