Om en Bij 2

Roodenburg, A.
    Schilderswijk

Inleiding.
Voormalige diaconale bakkerij annex woonhuis voor de bakker en bergplaats voor granen, gebouwd in 1855 in eclectische bouwstijl naar ontwerp van A. Roodenburg, in opdracht van de Nederduitsche Hervormde Gemeente. In 1864 werd een "broodkamer" aangebouwd en in 1897 een lokaal voor brooduitgifte. NB. De moderne aanbouw tegen de achtergevel is van bescherming uitgesloten. Omschrijving.

Voormalige bakkerij annex woonhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een schilddak, vijf vensterassen breed. De bakstenen voorgevel bezit een stenen plint en wordt aan weerszijden afgesloten door bakstenen pilasters. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een gepleisterde cordonlijst. De middenas is als risaliet uitgebouwd en opgetrokken tot een topgevel. Hierin bevindt zich de ingang, bestaande uit een dubbele paneeldeur en een rondboogbovenlicht. De vensters op de begane grond zijn zesruitsschuifvensters met verticaal gedeeld rondboogbovenlicht; op de verdieping bevinden zich deels zesruits- en deels negenruitsschuifvensters. Onder de top van de middenas is een halfcirkelvormig venster. De linkerzijgevel bezit moderne vensters en deels dichtgezette bakstenen oculi. De rechterzijgevel is blind. Waardering.

Gebouw van architectuurhistorische en typologisch waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een in eclectische stijl uitgevoerde voormalige diaconale broodbakkerij. Tevens van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van kerkelijke liefdadigheidsarchitectuur uit het midden van de 19e eeuw.