Oranjestraat 11

Registerblad

Voormalig herenhuis in eclectische stijl uit omstreeks 1870 op de hoek van de Oranjestraat en de Paleisstraat. Het gepleisterde huis omvat een lage parterre, belétage en verdieping en wordt gedekt door een laag, omlopend schilddak. De lijstgevel aan de Paleisstraat telt vier, die aan de Oranjestraat drie vensterassen, waarvan de rechter breder is en als risaliet behandeld. De parterre vertoont een hardstenen plint en een gebosseerde bepleistering. Aan de Oranjestraatzijde een houten erker op consoles; tegen de gevel aan de Paleisstraat een balkon met balustrade, gedragen door consoles. De parterrevensters bezitten traliewerk.

Het pand is een kenmerkend voorbeeld van rijke eclectische herenhuisarchitectuur uit het derde kwart van de 19de eeuw en als zodanig van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage. De situering als hoekpand geeft het huis een toegevoegde waarde uit stedebouwkundig oogpunt.

Gevel langs de Paleisstraat. Opname D. Valentijn  2 augustus 1999.
Console van het balkon op de 1e verdipeing langs de gevel in de Oranjestraat.