Papestraat 15

Registerblad

Pand, thans woon-winkelhuis, uit de eerste helft van de 17de eeuw, met een verdieping verhoogd in de 18de eeuw.
Het onderkelderde huis telt drie vensterassen en bestaat uit drie bouwlagen met kap. De eenvoudige lijstgevel met klezoortjes, hardstenen geprofileerde vensterdorpels en geprofileerd houten hoofdgestel dateert uit de 18de eeuw. De huidige, in natuursteen omlijste, winkelpui dateert uit omstreeks 1940. Gepleisterde achtergevel.

Het pand bestaat uit een onderkelderd voorhuis met een samengestelde balklaag van twee vakken en een onderkelderde opkamer, eveneens met een samengestelde balklaag van twee vakken. De ruimte onder de opkamer bevat de 17de eeuwsel keuken met tegelwanden en een vroeg 19de eeuwse schouw met schoorsteen raveling, alsmede een keukenkast uit het begin van de 19de eeuw. Voorhuis en opkamer worden gescheiden door een binnenpui met trapje, voorzien van geprofileerde eikehouten treden. Rechts de eikehouten spiltrap uit de bouwtijd. De moerbalken van het voorhuis rusten op sleutelstukken waarvan het profiel dateert uit de eerste helft van de 17de eeuw.
In de opkamer bevindt zich een monumentale schoorsteenmantel, bestaande uit terracotta pilastervormige wangstukken met Jonische kapitelen en een eikehouten kap met panelen en snijwerk, eerste helft 17de eeuw. In de schouw een polychroom tegeltableau uit begin 17de eeuw, voorts blauwe tegels uit het midden van de 17de eeuw en paarse tegels uit de l8de eeuw. In de opkamer voorts een betimmerd trapportaal voor de spiltrap en een eikehouten betimmering met gecanneleerde pilasters, panelen ingelegd met ebbehouten paneeltjes en een kroonlijst versierd met gesneden maskerkoppen, alles eerste helft 17de eeuw, mogelijk gewijzigd en/of aangevuld in het vierde kwart van de 19de eeuw. Winkelbetimmering met kasten midden 19de eeuw. De Mansardekap dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens zijn architectuur- historische en kunsthistorische waarde, in het bijzonder wegens de goed bewaard gebleven interieuronderdelen uit de eerste helft van de 17de eeuw.

achtergevel