Paramaribostraat 23 t/m 141

Wesstra, H. jr.
Registerblad

Vier blokken huisjes, in 1881 gebouwd naar ontwerp van de architect H. Wesstra jr. in opdracht van de in 1854 opgerichte Vereeniging tot verbetering der woningen van de arbeidende klasse.
De woningen, waarvan twee rijen rug-aan-rug gebouwd zijn, hebben uitgebouwde portalen, twee aan twee gekoppeld, getoogde vensters op de parterre en de verdieping, zadeldaken met geprofileerde gootlijst met consoles aan de eindgevels. Decoratie in de vorm van lichtgekleurde gemetselde banden. Hardstenen stoeppalen uit het begin van de 19de eeuw naast nr. 23 en tussen de nrs. 41 en 43. Deze bezitten kunsthistorische en oudheidkundige waarde.

Complex van eenvoudige, doch harmonische architectuur, van belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de sociaal-historische waarde.

entree vanaf de straatzijde
doorkijk hofje