Parkstraat 2

Registerblad

Voormalig herenhuis in eclectische stijl uit omstreeks 1875 ter breedte van vier vensterassen, bestaande uit lage parterre, belétage, verdieping en kapverdieping. Het pand wordt gedekt door een roevendak. De tweede vensteras van links bevat de ingang. Lijstgevel met hardstenen plint en geblokte bepleistering tegen de parterre die wordt afgesloten door een cordonlijst. De vensters hebben geprofileerde omlijstingen met oreilles en bekronende stucwerkkuiven. De vensters van de verdieping bezitten in de waterlijst opgenomen vensterbanken met consoles. Het hoofdgestel van de gevel bestaat uit een breed, gepleisterd fries waarin liggende zoldervensters en een kroonlijst met modillons en versierde klossen. Vleugeldeur uit de bouwtijd met ruiten in de panelen.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuur-historische waarde en als voorbeeld van rijke herenhuisarchitectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het maakt deel uit van een ensemble, bestaande uit voormalige herenhuizen uit dezelfde periode en ontleent hieraan een toegevoegde waarde. De latere aanbouwen op het achterterrein vallen niet onder de bescherming van de Monumentenverordening 's-Gravenhage

Opname D. Valentijn  2 augustus 1999.