Parkstraat 93

Mutters, J.
Registerblad

Herenhuis, in 1905 gebouwd door J. Mutters, Pand, drie vensterassen breed, onderkelderd, bestaande uit parterre met verdieping en kapverdieping. Omlopend schilddak met stenen dakkapel. Aan weerszijden van de dakkapel een gemetselde balustrade, afgesloten door hoekpilasters met hardstenen consoles en bekroningen. Plint, halfronde erker, gedeeld bovenlicht en lateien zijn in hardsteen uitgevoerd. De dubbele deur dateert uit de bouwtijd. In het bovendeel van alle ramen glas-in-lood in Art Nouveau trant, evenals het traliewerk van de keldervensters.

Gaaf bewaard woonhuis van de bekende Haagse architect Mutters met sobere Art Nouveau decoratie aan de gevel.

Evenals de gevel is het interieur vrijwel ongeschonden in de oorspronkelijke vormgeving bewaard gebleven. Gang en trappenhuis met tegelvloer en eindbalusters van de trapleuning in Art Nouveau met dierenkoppen in houtsnijwerk. De voorkamer op de parterre is geheel uitgevoerd in neo-Lodewijk XIV stijl met stucplafond, deuren met dessus-de-portes waarin geschilderde taferelen, lambrizeringen en porte-brisèe. Schoorsteenmantel in marmer met houten boezem. De achterkamer daarentegen is uitgevoerd in Hollandse renaissancestijl met gebeeldhouwde betimmeringen, schoorsteenmantel van marmer met in hout gesneden boezem waarin schoorsteenstuk, deuren in omlijsting met koperen deursloten en balkonzoldering met onder de moerbalken gesneden consoles. Parketvloeren. In de bovenkamers eenvoudige stucplafonds en marmeren schoorsteenmantels.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens zijn schoonheid en architectuur-historische waarde. De architectuur-historische waarde ontleent het pand aan het feit, dat het een der weinige goed bewaard gebleven woonhuizen van architect Mutters is, ontworpen in de Overgangsstijl die kenmerkend is voor de periode rond 1900, terwijl het interieur met zijn aankleding in neo-Lodewijk XIV- en neorenaissancestijl representatief is voor de conservatieve interieurstijl zoals die voor het establishment in de genoemde periode toepassing vond.