Paviljoensgracht 26

17e en 18e eeuw
Registerblad

Zeventiende eeuws pand met gesausde lijstgevel, uit het midden van de 18de eeuw. De bovenvensters stoten door in de kroonlijst. Onder de kroonlijst drie gesneden en beschadigde consoles in Lodewijk XIV stijl.

Klein dwars achterhuis met op de verdieping balkenplafond, bolkozijn en kasten met strokendeuren uit de zeventiende eeuw. Het achterhuis toont nog sporen van houtskeletbouw. Het voorhuis heeft een deels gewijzigde zeventiende eeuwse achtergevel met een kruiskozijn in de top van de gevel.
Het achttiende eeuwse trappenhuis tussen voor- en achterhuis heeft een twaalfruitsraam.
De kap is zeventiende of achttiende eeuws. De ruimten op de parterre en verdieping van het voorhuis zijn doorgebroken en voorzien van verlaagde plafonds.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische waarde.

meer weten
1e bebouwing periode 1637-1639. Opdrachtgever Gerard van Druyvestein, lakenkoper en grondexploitant en Sacharias van Dalen, mr. timmerman en vermoedelijk tevens de bouwer van het pand. Eerste eigenaar/bewoner: Pieter Quast mr. schilder. en mogelijk tekenleraar van stadhouder Willem II
18e eeuwse voorgevel