Plaats 21 en 23

Wolf, L.A.H. de
    Art Nouveau
Registerblad

Pand gebouwd in 1902 als winkelhuis naar ontwerp van L.A.H. de Wolf, bestaande uit drie bouwlagen en een hoge kapverdieping. Het gebouw dateert uit de vroegste periode in het werk van De Wolf, die de vormentaal van de Weense Sezession in Den Haag heeft geïntroduceerd. Kenmerkend voor De Wolf is het gebruik van heldere gevelmaterialen - witte gevelsteen afgewisseld door kleurige banden - het sterk verticale karakter in de gevelcompositie door het doorlopen van de penanten en het toepassen van geometrische motieven in de tableaux en het smeedwerk.
Het Weense idioom heeft de architect aangepast binnen een typisch Hollands gevelschema met gotische motieven in de geveltop.
De in latere tijd totaal vernieuwde pui detoneert met de zorgvuldige gedetailleerdheid en de ritmiek van de gevel.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde als fraai voorbeeld van de Haagse Art Nouveau.