Plein 12 en 12a

Registerblad

17de-eeuws pand met gepleisterde lijstgevels en een omlopend schilddak. Het uit drie bouwlagen met kap bestaande hoekpand heeft in hoofdzaak een 19de-eeuws uiterlijk. In de zijgevel aan de Korte Houtstraat 17de-eeuwse lelieankers. De vensters in de voorgevel hebben gietijzeren raamhekjes uit het derde kwart van de 19de eeuw. De houten cafépui dateert uit de jaren rond 1920 en heeft in de bovenlichten glas-in-lood in Art Déco stijl.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuurhistorische waarde als in oorsprong 17de-eeuws huis dat in de 19de en begin 20ste eeuw een transformatie onderging. Als toegevoegde waarde heeft het pand een belangrijke stedebouwkundige functie op de hoek van het Plein en de Korte Houtstraat.

Opname D. Valentijn,  15 september 2000.
Op de begane grond bevond zich  de "Lingeriefabriek De Hollandsche Nijverheid" en op de bovenverdieping de NV Nederlandsche Japonstoffenhandel van Leopold Mundheim.
Een van de 16e- of vroeg 17e eeuwse lelieankers in de zijgevel van de Korte Houtstraat.