Registerblad

Statig woonhuis uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e eeuwse stadsuitleg.

meer weten
Vrijstaande, door een tuin omgeven villa in sobere eclectische stijl uit 1860. Het pand bestaat uit een parterre en verdieping. Het perceel grond werd in 1859 door de gemeente verkocht aan mr. Jan Casper Willem Merkus die het huis een jaar later liet bouwen. De gevels zijn witgepleisterd. De middenpartij van de gevel aan het Plein 1813 is driezijdig uitgebouwd en bezit boven de kroonlijst een attiekverdieping. De vensters van de verdieping aan weerszijden van de middenpartij dragen gebogen frontons. Aan de achterzijde is de villa later uitgebreid.
achtergevel
achtergevel serre en veranda