Plein 24

Nieuwe of Litteraire Sociëteit (De Witte)

Outshoorn, C.
Registerblad

Fors, 12 traveeën breed bouwwerk van twee verdiepingen op een laag basement, geblokte pilaster tussen de vensters en om de ingangstravee - in 1856 gebouwd door architect C.Outshoorn, door architect J.Mutters in 1900 uitgebreid.

meer weten
Op 2 oktober 1802 werd in een koffiehuis met een witte voorgevel aan het Plein de Nieuwe of Litteraire Sociëteit opgericht. Naar die gevel heette de Sociëteit in de volksmond De Witte. De Witte kocht het gebouw in 1820 en na die aankoop volgden er meer totdat in 1905 het gehele blok aan de noordzijde van het Plein in het bezit van de Sociëteit was. In 1867 begon men te denken aan een nieuw gebouw en een jaar later viel de keuze op architect Cornelis Outshoorn om een ontwerp te maken. Weer een jaar later werden de drie bestaande panden die op de plaats van de geplande nieuwbouw stonden, gesloopt en in 1870 volgde de opening. Dit is de huidige rechtervleugel die Outshoorn in eclectische stijl heeft ontworpen. Ook het interieur nam hij voor zijn rekening. Het resultaat was een equivalent van een rijk ingericht woonhuis, weelderig en comfortabel, waar de leden zich op prettige wijze met elkaar konden onderhouden. Door een sterke groei van het aantal leden in de jaren negentig besloot het bestuur in 1897 het sociëteitsgebouw uit te breiden. Architect Johan Mutters maakte een ontwerp in dezelfde trant als de bestaande vleugel, maar voerde het interieur in Art Nouveau uit. Deze interieurs werden ontmanteld toen in 1930-1933 een derde uitbreiding aan de linkerkant van het gebouw tegenover het Mauritshuis plaatsvond (thans geadresseerd Plein 26).
vestibule vanaf de vide op de eerste etage richting entree
gaanderij 1870 vleugel genomen vanaf raam 1e etage