Pretoriusstraat 123 en 125

Transvaalkwartier
Registerblad

Schoolgebouw in neo-renaissancestijl, opgeleverd in 1904 naar een ontwerp uit 1903 van de Dienst Gemeentewerken.

De school bestaat uit een hoofdgebouw en links hiermee verbonden het gymnastieklokaal in een eigen bouwvolume. Opvallend is de betrekkelijke smalle, maar hoge opzet van de school hetgeen ongetwijfeld te maken heeft met het feit dat de school binnen het oorspronkelijke stratenplan van Transvaal is opgenomen dat zich kenmerkte door smalle en lange, rechte straten. De plattegrond vertoont de traditionele opzet van schoolgebouwen van rond 1900, bestaande uit een tegen de achtergevel gelegen hoge doorlopende gang met hierop uitkomen de leslokalen. De buitengevels zijn uitgevoerd in schoon metselwerk met decoraties in de stijl van de neo-renaissance (onder meer sierankers, siermetselwerk en boogtrommels boven de vensters). De travee met hoofdingang waarachter zich het trappenhuis bevindt is extra geaccentueerd met een hoger opgetrokken torentje voorzien van een tentdak. De kap is gedekt met rode dakpannen en voorzien van vijf dakkapellen, vier van hout en een in het midden van baksteen. Links naast het schoolgebouw is het éénlaags gymnastieklokaal met kap vormgegeven in dezelfde architectuurstijl als het hoofdgebouw.

De school is van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een schoolgebouw in de stijl van de neo-renaissance. Tevens van cultuurhistorische waarde als één van de historische ankerpunten van de wijk Transvaal waar door stadsvernieuwing en herstructurering de identiteit snel verandert.

NB. De aan de Smitstraat tegen de achtergevel van de school gerealiseerde nieuwbouw valt buiten de bescherming.

rechter deel voorgevel
linker deel voorgevel