Prinsegracht 12

Registerblad

Pand met gevel uit de tweede helft van de 18e eeuw met kroonlijst op Lodewijk XVI consoles, hardstenen plint en dito stoep.

meer weten
Van oorsprong een patricierswoning van rond 1650 behorend tot de rijkste huizen aan de Prinsegracht. Het pand bestaat uit kelder, twee hoge bouwlagen en een gedrukte 2e verdieping. Het huidige geveluiterlijk is voornamelijk door verbouwingen in de 2e helft van de 18e eeuw bepaald. De omlijsting v.h. middelste venster op de 1e verdieping bezit nog Lodewijk XIV motieven, voorts zijn kroonlijst en vensterkozijnen in Lodewijk XVI- stijl uitgevoerd. Rond 1900 zijn ter weerszijde van de entree grote etalagepuien ingezet. Deze zijn later weer verwijderd en is de woonhuispui weer hersteld. In 1971 verkoopt de St.-Joseph Stichting Prinsegracht 10, 12 en 14 aan de Gemeente Den Haag ten behoeve van het culturele centrum Het Paard van Troje. Aan het eind van de 20ste eeuw wordt door de gemeenteraad besloten tot een ingrijpende verbouwing en nieuwbouw ten behoeve van Het Paard. Een groot deel van het pand Prinsegracht 12 wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het 18de-eeuwse trappenhuis verdwijnt. De 18de-eeuwse voorgevel blijft behouden.
Prinsegracht 10 en 12 na de verbouwing
Prinsegracht 10-12-14 tijdens de ingrijpende verbouwing