Prinsegracht 14

Registerblad

Hoekpand uit de eerste helft van de 18e eeuw met rechte kroonlijst op hardstenen plint en dito stoep.

meer weten
Van oorsprong een patricierswoning van rond 1650 behorend tot de rijkste huizen aan de Prinsegracht. Het hoekpand bestaat uit souterrain en twee bouwlagen onder een kap, drie assen breed en diep. De bakstenen gevels hebben in de loop van de 18e en 19e eeuw een goed verlopen transformatieproces ondergaan, waarbij het oorspronkelijke karakter toch goed herkenbaar is gebleven. In de gevel aan de Boekhorststraat zijn authentieke lelieankers. Hier is ook een uitgekraagde schoorsteen. Aan het eind van de 20ste eeuw wordt door de gemeenteraad besloten tot een ingrijpende verbouwing en nieuwbouw ten behoeve van Het Paard.
Prinsegracht 14 en zijgevel Lange Beestenmarkt