Rond de Grote Kerk

pomp

Stadspomp op vierkante plattegrond, opgemetseld uit baksteen met natuurstenen elementen.

Voor algemeen gebruik plaatste het gemeentebestuur pompen op diverse punten in de stad. Dit waren monumentale pompen van natuursteen, baksteen en/of gietijzer. In 1877, net na de introductie van de waterleiding, waren er in totaal 61 ijzeren en 11 stenen openbare pompen verspreid over de stad. Hoe meer huizen op de waterleiding werden aangesloten, hoe minder pompen er nodig waren. Momenteel zijn er nog drie pompen op de openbare straat te vinden, ze zijn echter niet meer functioneel.
De van elders uit de stad afkomstige bakstenen stadspomp op Rond de Grote Kerk staat op een natuurstenen voetstuk. De pomp wordt be#indigd met een fors geprofileerde natuurstenen afdekplaat. Aan een van de randen van de afdekplaat is het gemeentewapen van Den Haag bevestigd, gevat in een sierlijke cartouche. De pomp wordt bekroond met een decoratie, bestaande uit een bol met weelderige bloemen, acanthusbladeren en dennenappels.

Stadspomp van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwe ge de cultuurhistorische waarde als herinnering aan de periode van waterdistributie voor de aanleg van de waterleiding. Zeidzaamheidswaarde bezit de stadspomp vanwege het feit dat nog slechts drie openbare stadspompen in het stadsbeeld be waard zijn gebleven.

achterzijde pomp
achterzijde pomp