Schalk Burgerstraat 217/219, Paardenbergstraat 1, Kempstraat 124

Julianakerk en kosterswoning

Hoogevest, G. van
    Amsterdamse School
    Transvaalkwartier

Julianakerk, Kerk der Nederlands Hervormde Gemeente.
Kerkgebouw gebouwd naar ontwerp van G. van Hoogevest. Eerste steen gelegd door prinses Juliana op 20 september 1924. Voltooid 1926. Bakstenen kerkgebouw op kruisvormige plattegrond met vierkante, hoger opgetrokken middenpartij, gedekt door een tentdak. De vier kruisarmen hebben zadeldaken die worden afgesloten door puntgevels met natuurstenen versieringen langs de daklijsten. Rechthoekige vensters met glas-in-lood uit de bouwtijd. Slanke hoge toren aan de zuidzijde, bestaande uit een sobere, bakstenen romp, voorzien van uitgekraagde balkons en decoratieve wijzerplaten en een smallere, daaruit oprijzende klokkenverdieping, gedekt door een vierzijdige spits. Het interieur is ten dele als schoon-werk behandeld en heeft geprofileerde vieringpijlers die in hun vormgeving invloed vertonen van de Amsterdamse School. De hogere middenpartij is inwendig als gevolg van een verbouwing in 1968 afgesloten door een raamwerk met glas. Preekstoel en orgel waren oorspronkelijk in één architectoni opbouw geplaatst. Het orgel is omstreeks 1968 door een nieuw vervangen, dat aan de tegenovergelegen zijde van de kerk geplaatst is. Eenvoudig meubilair uit de bouwtijd. De Julianakerk ontleent haar waarde uit architectuur-historisch oogpunt voornamelijk aan het uitwendige, dat een goed voorbeeld is van protestantse kerkelijke bouwkunst uit de periode tussen de beide wereldoorlogen. In de hoofdopzet - een vierkante middenpartij met door zadeldaken gedekte kruisanuen - en in de uitwerking van de slanke toren is duidelijk sprake van een beïnvloeding door Berlage's ontwerp voor het Vredespaleis uit 1907. Tot het complex behoort de kosterwoning, Kempstraat 124, een met de kerk verbonden woning met verdieping en plat dak, voorzien van rechthoekige vensters en een eveneens rechthoekige ingangspartij en uitgevoerd in baksteen.

Kerkgebouw (met kosterswoning, zie ook Kempstraat 124), van algemeen belang voor de gemeente 's-gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuur-historische waarde

Kosterswoning bij de Julianakerk; een met de kerk verbonden en tot dezelfde architectuur behorende woning met verdieping en plat dak, voorzien van rechthoekige vensters en een eveneens rechthoekige ingangspartij en uitgevoerd in baksteen.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische waarde.

volledig adres: Schalk Burgerstraat 217/219, Kempstraat 124;126, Paardenbergstraat 1.
Julianakerk