Schoolstraat 4

Registerblad

Hoekpand, ter breedte van vijf vensterassen, twee verdiepingen en schilddak. Het uit de 17de eeuw daterende pand heeft een voorgevel met rechte houten kroonlijst. Jaartalsteentje: 1846, welk jaartal slaat op de huidige gevel. De achtergevel vertoont twee gevelstenen met laat 16de-eeuws rolwerk in cartouchevorm en het jaartal MV c (=1600). De drie zestienruitsschuiframen dateren uit de late 18de eeuw. De zolder met niet minder dan 19 balken over de volle breedte van het pand is eveneens van de 18de eeuwse bouwfase van het pand. De vliering telt 8 fraai gebogen Philibert spanten uit de 19de eeuw; het hijswiel is eveneens 19de-eeuws.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's- Gravenhage wegens zijn architectuur-historische waarde. De waarde wordt nog versterkt doordat het pand gelegen is in een gebied dat met de ruimte rond de Grote Kerk een historische stedebouwkundige samenhang vertoont.

na grondige renovatie