Seinpostduin 1

Hotel Boulevard (voorheen Vista di Mare)

Mutters, J.
Registerblad

Linker helft van een vrijstaande dubbele villa ( Seinpostduin 1/ Zeekant 58) ontworpen in 1903 door de Haagse architect Johannes Mutters Jr.  in een sterk op de chaletstijl geïnspireerde overgangsarchitectuur.

De dubbele villa telt twee bouwlagen onder een samengestelde kap.
De gepleisterde gevels zijn voorzien van vakwerkomlijstingen ,welke in combinatie met de geprononceerde kap met overstek sterk refereert aan de buitenlandse chaletarchitectuur, Deze bouwstijl was bij uitstek geschikt om het "vakantiegevoel" dat bij de badplaats hoorde te versterken. Een extra accent geeft de torenuitbouw rechtsachter van Zeekant 58. Zeekant 58 heeft altijd de functie van woonhuis behouden. Hier is het oorspronkelijk interieur nog goed bewaard gebleven met tal van authentieke details, onder meer een Jugendstil schoorsteenmantel in de voorkamer van de begane grond. Seinpostdnin 1 was al in 1908 in gebruik als hotel, toen onder de naam "Savoy-hotel". De dubbele villa heeft een markante stedenbouwkundige ligging op de hoek van het Seinpostdnin en de Zeekant.

De bouw van dergelijke villa's, hotels en pensions had direct te maken met de onstuimige ontwikkeling van de badplaats aan het einde van de negentiende eeuw waardoor naast grote hotels als Seinpost en het Kurhaus met name langs de Gevers Deynootweg, Zeekant en het Seinpostduin tal van etablissementen en pensions verrezen. Vaak is sprake van een combinatie tussen wonen, pension en hotel.

De dubbele villa heeft cultuurhistorische waarde als exponent van de ontwikkeling van de badplaats Scheveningen aan het einde van de 19e eeuw. Tezamen met de nabij dit pand uit die periode nog bewaard gebleven bebouwing langs de Gevers Deynootweg, Seinpostduin en Zeekant is hier nog een groot aantal kenmerken van de badplaats, zoals die eruit zag rond het fin-de-siècle, aanwezig. Tevens is het van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een, in op de chaletstijl geïnspireerde overgangsarchitectuur opgetrokken dubbele villa.

Zeekant 58 en een gedeelte van Seinpostduin 1