Seinpostduin 2 en 3

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Bouwstijl
  Overgangsarchitectuur
 • Wijk
  Scheveningen
 • Bouwjaar
  1902
Registerblad 

Vrijstaand bouwblok bestaande uit een dubbele villa (nummers 2 en 3) naar een ontwerp uit 1902. De dubbele villa in overgangsarchitectuur, vermoedelijk al vanaf het begin in gebruik als pension/hotel, is gedeeltelijk onderkelderd en bestaat uit twee bouwlagen met kapverdieping onder plat dak met een door pannen gedekt voorschild. De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk in sobere overgangsarchitectuur. De voorgevels zijn rijker ontworpen dat de zij- en achtergevels en voorzien van een hoger opgetrokken middentravee met een bakstenen balustrade als beëindiging.

De bouw van dergelijke villa's, hotels en pensions had direct te maken met de onstuimige ontwikkeling van de badplaats aan het einde van de negentiende eeuw waardoor naast grote hotels als Seinpost en het Kurhaus met name langs de Gevers Deynootweg, Zeekant en het Seinpostduin tal van etablissementen en pensions verrezen. Vaak is sprake van een combinatie tussen wonen, pension en hotel.

De dubbele villa heeft cultuurhistorische waarde als exponent van de ontwikkeling van de badplaats Scheveningen aan het einde van de 19e eeuw. Tezamen met de nabij dit pand uit die periode nog bewaard gebleven bebouwing langs de Gevers Deynootweg. Seinpostduin en Zeekant is hier nog een groot aantal kenmerken van de badplaats, zoals die eruit zag rond het fin-de-sièle, aanwezig. Tevens is het van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in sobere overgangsarchitectuur opgetrokken dubbele villa.

Opname D. Valentijn, 20 augustus 2001.