Seinpostduin 27 en 28

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Architect
  Hoek, Z.
 • Bouwstijl
  Neo-Renaissance
 • Wijk
  Scheveningen
 • Bouwjaar
  1901
Registerblad 

Vrijstaande villa uit 1901 naar ontwerp van de Haagse architect Zacharias Hoek in neo-renaissancestijl op onregelmatige plattegrond bestaande uit drie bouwlagen met kapverdieping. De villa is mogelijk al vanaf het begin in gebruik geweest als pension/hotel.

De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk en waren van oorsprong rijk geornamenteerd. In de loop der tijd heeft een versobering plaatsgevonden door onder meer het verwijderen van de ornamenten op de topgevel en dakkapel. Ook is het metselwerk later in een kleur gesausd. Een geprononceerde, sterk op de toenmalige franse architectuur geïnspireerde omlopende kap geeft de villa extra allure. De vooruitspringende rechtertravee van de voorgevel heeft op de begane grond en 1e verdieping uitgebouwde stenen erkers en een houten serre op de derde bouwlaag. De linkertravee bezit de voor de badplaats kenmerkende open houten veranda's.

De bouw van dergelijke villa's, hotels en pensions had direct te maken met de onstuimige ontwikkeling van de badplaats aan het einde van de negentiende eeuw waardoor naast grote hotels als Seinpost en het Kurhaus met name langs de Gevers Deynootweg en het Seinpostduin tal van etablissementen en pensions verrezen. Vaak is sprake van een combinatie tussen wonen, pension en hotel
.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als exponent van de ontwikkeling van de badplaats Scheveningen aan het einde van de 19e eeuw. Tezamen met de nabij dit pand uit die periode nog bewaard gebleven bebouwing langs de Gevers Deynootweg, Seinpostduin en Zeekant is hier nog een groot aantal kenmerken van de badplaats, zoals die eruit zag rond het fin-de-siècle, aanwezig. Tevens is het van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in neo-renaissance opgetrokken villa, ontworpen door de bekende Haags architect Z. Hoek.

 

Opname D. Valentijn, vrijdag 13 januari 2006
Opname D. Valentijn, 20 augustus 2001.
Opname D. Valentijn, 20 augustus 2001.
Opname; D. Valentijn, 18 juli 2002